Panhuisstraat 30, 5913 TN

Ladies Only Sport Studio

logo

062 500 4519

getfitvenlo@gmail.com

Leslocatie :

D'n Dorpel , Gulikstraat 202 , 5913 CZ Venlo

Check ons

Lesrooster

Hoeveel Cardio Om Af Te Vallen?

Cardio en afvallen gaan hand in hand, toch? Als je in de meeste sportscholen kijkt, dan lijkt het er toch op dat er mensen urenlang op een cardio apparaat staan/zitten om af te vallen. Ze zouden wel weten wat ze aan het doen zijn, niet waar?

Iedereen zegt weer wat anders. Er zijn mensen die adviseren dat je minimaal een uur cardio, 5 dagen in de week moet doen om af te vallen. Anderen vallen weer af zonder een minuut op een cardio apparaat te staan. En dan zijn er ook nog mensen die het altijd hebben over de “vetverbrandingszone” waar je in moet zitten als je op een cardio apparaat staat/zit. Laten we die verwarring NU beëindigen.

Cardio is een middel om een Calorie dificit te creëren

Dat betekent dat je cardio kunt inzetten om je energie balans op een dag naar de min (-) kant te brengen zodat je dus: meer verbrandt dan binnen krijgt aan calorieën. En dat is in principe de basis bij het afvallen. Het is echter maar één van de talloze manieren om een calorie difict te creëren. Dit kan ook met krachttraining, groepssport, groepslessen in de sportschool, lopen, klussen, tuinieren etc

Je voedingspatroon is een middel om een Calorie dificit te creëren

Een andere manier om een calorie difict te creëren is door het voedsel dat je eet. Onthoud goed: afvallen is een “side effect” van een negatieve energie balans. Hoe je deze negatieve energie balans wilt creëren, is je persoonlijke keuze. Sommige mensen willen liever wat meer eten en wat meer sporten, anderen willen juist wat minder eten en zo min mogelijk cardio doen. De verschillen in de manieren van aanpak zijn zowat verwaarloosbaar, ze bereiken in principe allemaal hetzelfde doel: negatieve energie balans.

Maar Cardio is goed voor je hart!

Heb je deze al eens gehoord? Cardio is goed voor je bloedvaten, je hart etc. Dat is zéker waar. Echter, is elke soort van fysieke activiteit goed voor je hart. Dus ook krachttraining (met intensiteit). En daarnaast zal krachttraining ook nog eens je spieren opbouwen en tegelijkertijd ook je hart- en vaatstelsel op peil houden.

Wat belangrijk is om te begrijpen is dat je hart- en vaatstelsel niet weet of je aan het rennen, fietsen, klimmen, schoonmaken, tuinieren of krachttrainen bent. Zolang er een intensiteit in zit waarbij je hartslag omhoog gaat. Het enige dat het hart- en vaatstelsel dan weet, is dat er “stress” is in je lijf vanwege inspanning en dit kan met elke activiteit.

Ik hoop dat je je dus realiseert dat het doen van cardio om af te vallen niet betekent dat je op één en hetzelfde tempo een uur lang moet bewegen, het kan allemaal veel dynamischer en sterker nog: het kan korter!

Krachttraining, geef het de prioriteit

Een van de grootste fouten (fouten klinkt ook weer zo erg.. Maar ik kan er geen beter woord voor bedenken) die veel mensen maken als ze willen afvallen is door cardio een hogere prioriteit te geven dan krachttraining. Cardio apparaten doen heel erg weinig voor het opbouwen van je spieren. En dan wil ik dat je deze zin voor altijd en altijd onthoudt:

Wanneer je begint met afvallen en dit doet door een calorie dificit te creëren door middel van cardio ->  dan zul je een hoger percentage SPIEREN verbranden dan VET.

 

Dan zal de weegschaal inderdaad een lager getal aangeven en zul je misschien erg blij zijn. Maar op lang termijn zijn het juist je spieren die je nodig hebt die lekker de hele dag door calorieën verbranden voor je. Check “Hoe val je af als je spieren opbouwt?

Je wilt dus niet alleen gewicht verliezen, je wilt VET verliezen. 20 kg in gewicht afvallen betekent niet zoveel als meer dan de helft daarvan uit spieren komt. Krachttraining zorgt ervoor dat je spieren opbouwt en het effect later daarvan is dat je automatisch andere reserves in je lijf gaat aanpakken (vet). Het is dus nog steeds goed voor je hart- en vaatstelsel EN zorgt het er ook nog eens voor dat je vormen strakker worden, en dat doet cardio überhaupt niet.

Ik zou zeggen dat krachttraining de basis dient te zijn van je “afvalschema”. Je kunt cardio inzetten om wat extra calorietjes te verbranden hier en daar, maar onthoud dat dit maar één van de middelen is die je kunt inzetten.

Je mag heus wel cardio doen, lol

Nu wil ik niet zeggen dat je nooit meer op een cardio apparaat mag staan als je wilt afvallen. Het is in ieder geval niet noodzakelijk als je wilt afvallen. Maar als je het lekker vindt om af en toe lekker te cardio-en, doe je ding! Zelf vind ik het heel erg fijn om keihard muziek op te zetten en weg te dromen op een cardio apparaat. Ik ben dan helemaal niet zo effectief bezig in het omhoog brengen van mn hartslag of het aansterken van mn spieren, ik sta dan op het apparaat om een hele andere reden: verstand op nul, bewegen en wegdromen.

Als ik een calorie dificit op sommige dagen wil creëren, dan doe ik dat de ene keer liever door voedsel en een andere keer weer liever met cardio. Dit verschilt keer op keer enorm!

Written by Teni October 18, 2014
Source : fitbeauty.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please fill all required widget settings!