Panhuisstraat 30, 5913 TN

Ladies Only Sport Studio

logo

062 500 4519

getfitvenlo@gmail.com

Leslocatie :

D'n Dorpel , Gulikstraat 202 , 5913 CZ Venlo

Check ons

Lesrooster

Hoe val je af als je spieren opbouwt?

hoe-krachttraining-spieren-opbouwen

Hoe zit dat nou toch met spieren opbouwen en vet verliezen? Je hoort aan de ene kant dat je goed moet eten om spieren op te bouwen, maar als je dan tegelijkertijd ook vet wilt verliezen moet je juist weer een beetje omlaag met je calorieën. Hoe pak je dit nou aan en wat is het effect? Het liefst had ik een kladblok en een potlood, maar dat gaat nu niet! Dan moet het maar virtueel, ik ga mijn best doen! Om even de basis te begrijpen kun je dit artikel lezen: “Hoe val ik af? Super simpel uitgelegd!”

Lisa is ons model voor vandaag

Laten we zeggen dat dit Lisa is en Lisa is ons model voor vandaag. Lisa weegt 75kg en heeft 10kg spieren. Als Lisa rond de 2300 calorieën eet, komt ze niet aan en valt ze ook niet af.

voorbeeld-hoe-werkt-spieropbouw-vetverlies

Nu gaat Lisa proberen om af te vallen met alléén de focus op het opbouwen van spieren. Dus veel krachttraining. Want Lisa heeft gehoord dat dit goed werkt.

sportschool-lisa-krachttraining

Dus Lisa gaat lekker 3 keer in de week naar de sportschool en doet veel krachttraining. Na elke training eet ze een extra 200 tot 500 calorieën om die spieren goed op te bouwen. Ze verbrandt wel wat calorieën tijdens de krachttraining, maar niet zo héél veel als bijvoorbeeld met een interval training of langdurige cardio.

voorbeeld-hoe-werkt-spieropbouw-vetverlies-krachttraining

Wat is er op kort termijn gebeurd? Lisa heeft 3kg meer spieren, en is in totaal 5kg in gewicht toegenomen. In eerste instantie zou je denken “DAT IS BALEN!”. Maar Lisa is slim, ze heeft expres niet 2300 calorieën gegeten na haar krachttraining workouts, want dat is de calorie behoefte voor haar om niet aan te komen en ook niet af te vallen. Dus wanneer ze haar spieren traint, moeten die spieren méér energie krijgen om opgebouwd te worden.

Meer eten om IN IEDER GEVAL spieren op te bouwen, eventueel ook wat vetopslag

Spieren kunnen ook zeker opgebouwd worden wanneer ze 2300 calorieën eet, waarschijnlijk valt ze dan ook nog eens af omdat ze dan in de min komt doordat de spieren de energie “opeten” om te groeien. Maar waarom is ze nou zo slim? Ze wil niet het risico lopen om te weinig te eten terwijl ze keihard haar spieren heeft getraind waardoor er niet voldoende energie overblijft om haar spieren te laten groeien. Want wat gebeurt er dan?

Ze traint haar spieren, de spieren vragen om energie om te groeien, Lisa blijft 2300 calorieën eten die voldoende (net teveel) was voor het lichaam dat ze had, dus niet voor een gespierder lichaam.

En oké, Lisa heeft sowieso meer gegeten dan nodig was, want ze is niet alleen in spiermassa toegenomen, maar ook in vetmassa omdat ze dus in totaal 5 kg is aangekomen.

De tijd maakt alles goed

Maar weet je wat de clou is? Doordat Lisa nu 3kg meer spieren heeft, verbrandt ze ook meer met haar lijf van 80 kg dan met haar lijf van 75 kg. En dit is waar je geduld hem in moet zitten: er moet tijd overheen gaan, tot die extra kilo’s er “vanzelf” af gaan. Puur en alleen omdat ze al meer verbrandt omdat ze meer spieren heeft.

Het mooie is, dat als je meer spieren hebt, je dus 24 uur per dag, 7 dagen in de week, CONSTANT meer verbrandt dan wanneer je minder spieren hebt en ook niet aan krachttraining doet. Al train je 5 dagen in de week een uur lang op een cardio apparaat, dan verbrandt je dus 5 uur lang per week, meer calorieën. In plaats van 24 uur per dag, 7 dagen in de week, meer calorieën door meer spieren.

afvallen-aankomen-spieren-opbouwen-vet-verbranden

Lisa’s kilo’s vliegen er op een gegeven moment af terwijl ze lekker aan het eten is en aan het sporten is. Ook al kwam ze aan in het begin, in spier EN in vet, ze bleef doorzetten, ze bleef geduldig en ze bleef vertrouwen op het proces. Ze ging niet minder eten, ze ging juist meer eten. En het werkte!

Ergens is het ook wel eng, omdat het idee van een hoger getal op de weegschaal veel angst met zich mee brengt. Je weet gewoon niet of je echt goed bezig bent of dat je dénkt dat je goed bezig bent. Het hoeft niet direct perfect te gaan, het is een proces met veel experimenteren. Wat past wel/niet bij jouw lijf. Als je het aandurft en je komt er uiteindelijk achter wat goed en lekker werkt voor jou, dan is dat voor de rest van je leven mooi meegenomen! Vooral als je dus niet hoeft te minderen met het eten 🙂 Laten we wel realistisch blijven, als je een hoger vetpercentage hebt dan 40%, dan is het realistisch om uiteindelijk wel wat minder te eten om je lichaam gezonder en fitter te krijgen, maar op een gegeven moment, wanneer je vetpercentage lager is gezakt, kun je deze methode toepassen!

 

De kilo’s, vetpercentages en hoeveelheid calorieën zullen niet precies kloppen, het is allemaal om het voorbeeld weer te geven van het opbouwen van spieren en het verbranden van vet.  En let wel, dit is weer één methode om het afvallen aan te pakken. Er zijn vele verschillende methodes en manieren, niet alles past bij iedereen 🙂 Dit is een methode die veel mannen die veel krachttraining doen gebruiken, je ziet ze dan ook vaak ONTZETTEND veel eten (instagram, facebook, etc). Haha.

 

Written by : Teni October 9, 2014
Source : http://fitbeauty.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please fill all required widget settings!